
Eten is in Frankrijk gespreksonderwerp nummer 1. Altijd wordt er wel gevraagd wat je gaat eten die dag. Met name het
repas de midi, het middageten, is de belangrijkste maaltijd van de dag. Tussen 12 en 14 uur is het stil op de Franse wegen. Ook de winkels zijn gesloten want het hele land zit aan de maaltijd. Wijzelf hebben ons vrij snel na aankomst in Pauliat aangepast aan dit levensritme. 's Middags eten we uitgebreid een warme maaltijd met
une entrée (het voorafje),
le plat principal (het hoofdgerecht) soms wat
fromage (kaas) en natuurlijk een
dessert (toetje). Het geeft je weer een stoot energie voor de werkzaamheden in de middag. Op school worden de kinderen uitstekend verwend in de middagpauze. Hier geen broodtrommeltje, glas melk of vette bek uit de snackbar. Nee, een uitgebalanceerde maaltijd van drie- of vier gangen met het onafscheidelijke water
et pain (brood) erbij staat er dagelijks op het menu. In het begin van de week wordt er bekend gemaakt wat er de schoolweek allemaal in het schoolrestaurant gegeten gaat worden. Zo heeft er afgelopen week het volgende op het menu gestaan. Ziet er lekker uit toch?
Entrée: Carottes râpées-Thon ou Thon-œufs vinaigrette
Plat: Filet de julienne, Ratatouille
Dessert: Gâteau de semoule- Mardi
Entrée: Steak hache, Haricots verts
Fromage
Dessert: Kiwi ou pomme - Jeudi
Entrée:
Dat menu ziet er goed uit. Veel logischer om 's middags warm te eten, heb je genoeg energie voor de rest van de dag. Wij met ons volle avondbuikje gaan meestal geen (zware) arbeid meer verrichten in de avonduren. En Ira zou niets liever willen dan twee keer per dag warm eten, moet zij toch maar eens voorstellen ..... maar ja dan ben je wel langer op school :) Volgens mij eten de kinderen dan ook eerder wat de pot schaft.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes van Dorothe en de rest.
Ben het met de vorige "spreker" eens.
BeantwoordenVerwijderen