zondag 3 mei 2009

Quatrelle

« De Renault 4, ook wel bekend als de R4 was een auto die tussen 1961 en 1993 werd geproduceerd door de Franse autoproducent Renault. In Frankrijk spreekt men van de 4L (uitgesproken als “Quatrelle”), wat weer “4 vleugels” betekent. »

We hebben 'm!! Na lang zoeken zijn we gisteren naar een Renaultje4 gaan kijken. Al een tijdje zijn we op zoek naar een tweede auto. Felicia heeft een bijbaantje gevonden hier op het platteland. Ze is nu de "schoonmaakdiva van Treignat". Een aantal uurtjes in de week de oudjes bij ons in de buurt helpen met poetsen, koken en gezelschap houden. Maar goed, we wilden al heel lang dé Franse plattelandsauto hebben. 2cv-tjes, mehari's, allemaal zijn ze de revue gepasseerd. Maar steeds kwamen we terug op de Quatrelle. Er rijden nog steeds R4-tjes rond. Maar ze worden steeds schaarser. Degene die te koop staan zijn al aardig uitgewoond. Sommige zien er prachtig uit maar zijn al flink op leeftijd en staan daardoor al jaren stil. Een tijdje geleden heb ik, bij mijn dagelijkse gang naar de bakker in het dorp, in zijn winkeltje eens laten vallen dat wij op zoek waren naar een Renault 4. De mensen beginnen dan met wilde gebaren te vertellen hoe geweldig deze auto was. Na enige tijd kwam de bakker naar mij toe met de mededeling dat hij misschien wel iemand wist die zijn R4 wilde verkopen. Daarna ging er weer een aantal weken overheen toen hij op het schoolplein mij vertelde dat de wagen te koop was voor een zéér, zéér mooi prijsje. De eigenaar van het karretje was al flink in de 80 en enige tijd geleden overleden. Zijn zoon wil de auto nu verkopen. Het was het bekende verkooppraatje; van een oud mannetje geweest, altijd binnen gestaan, altijd bij dezelfde garage in onderhoud geweest, het autootje is 20 jaar oud en heeft 43000 km gelopen. Dat is dus iets meer dan 2000 km per jaar. Ja, de beste man reed zijn dagelijkse gang naar de bakker en het karretje was nog nooit verder geweest dan Boussac of Montlucon. We waren benieuwd of dit verkooppraatje klopte dus hebben we de zoon gebeld voor een afspraak om 'm te komen bezichtigen. Als extra zekerheid voor onszelf hebben we Pascal (een vriend uit Treignat die werkelijk alles van auto's en motoren weet) meegenomen voor het technische gedeelte. Aangekomen in Huriel stond 'ons' R4-tje al te glimmen op de oprit. Daar stond een fonkelnieuwe Quatrelle voor de deur. De auto zag er werkelijk als nieuw uit. Felicia is 'van de kleuren' en was dolblij met de prachtige blauwe kleur, onze kleur. Geen krasje, deukje of roestplek te vinden. Zelfs de onderkant zag er puntgaaf uit. De motor als nieuw. Binnenin is de auto ook nog in originele staat. Hemelbekleding, versnellingspookje op het dashbord alles in de oorspronkelijke staat. We hebben het motortje gestart en ikzelf heb mijn hoofd onder de motorkap naast die van Pascal gehouden om ook goed te luisteren naar het ronkende geluid. Daarna zijn we met z'n vijven een rondje gaan rijden. Het is net of je op een schip zit. De wagen rijdt als een zonnetje en de vering is fenomenaal. Met gemak rijdt de oude 4L ons door het prachtige landschap. Deze beste man heeft zijn auto echt met liefde behandeld en dat gaan wij voortzetten.

4 opmerkingen:

  1. Wat een beauty! En wat betaal je nou voor zo'n wagentje?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 20 gouden dukaten. Nee zonder gekheid, voor twee Prijon Canyons en een Perception Sabre ben je er! Sterker nog er zitten dakdragers op dus de kajaks kunnen ook nog meegenomen worden ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. prachtig veelzijdig auto'tje, 'k heb er in de jaren zeventig meer dan 500.000 km mee gedaan met 2 stuks bij de Vlaamse Wegenwacht !
    Niet stuk te krijgen als je het olie- en waterpeil in 't oog houdt! Veel plezier met de aankoop.
    Jan

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat ziet er puik uit. En inderdaad wat een mooie kleur, zo'n babyblauwe kleur al zoevend door het landschap met een blonde dame achter het stuur.

    Groeten,
    Dorothe

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je wilt reageren!
Als je geen google-account hebt dan kun je het rondje vóór Naam/URL selecteren. Vul je naam in (url hoeft niet).
Bedankt voor je reactie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...