woensdag 15 december 2010

Rustig kabbelend

Het leven kabbelt hier rustig verder. De sneeuw is allang weer verdwenen. Sinterklaas met zijn prachtig gemaakte surprises is uit Pauliat vertrokken. Mijn blog-inspiratie stond even op een laag pitje. Ik heb de laatste tijd een overdosis gipsplaatschroeven, isolatierollen en afwerklatjes moeten verwerken. Vorige week nog een middagje mijn werkhoofd leeg gepeddeld op de, tot de nok toe met smeltwater en regen gevulde, Cher. Ik mis mijn kanomaatjes uit Nederland wel. Maar Noah zit sinds september bij een kanovereniging en zodoende krijgen we meer contact met lokale wildwatervaarders. Dit heeft geresulteerd in het opzetten van een klein toervaardersclubje. Zo eens in de maand gaan we dan een dagje ergens in de buurt het wilde sop opzoeken. Ook hier is het huis weer helemaal in Kerstsfeer gebracht. De boom staat prachtig te pronken. Wij hebben ons huis van binnen een relaxte Kerstgloed gegeven. Maar onze landgenoten die kunnen er wat van. Al sinds begin december is het raak hier. Als je 's avonds terug naar huis rijdt dan doen je ogen pijn bij het aanzien van de werkelijk afschuwelijk versierde huizen in de omgeving. De één nog lelijker dan de ander. Alle kleuren van de regenboog worden gebruikt om de huizen van binnen maar vooral ook van buiten te versieren. Hele arrensleeën getrokken door Rudolf staan wild te knipperen op het dak van zo'n huis. Klimmende kerstmanpoppen hangen aan vensterbanken, regenpijpen en balkonnetjes. Sneeuwpoppen met lichtgevende neuzen staren je in het voorbijrijden aan. De hele omtrek van een huis wordt voorzien van een lichtslinger en dan bij voorkeur met verschillende kleuren lampjes en.. dat alles in de hoogste knipperstand. Ook de gemeentelijke dorpsversieringen doen hier aan mee. Hele gemeentehuizen en kerken worden verlicht. Gelukkig heeft gemeente Treignat wel een goede smaak. Hier is alles met rustige witte lampjes versiert. Op één gekleurde lampjesslinger na. En daar knippert dan ook gelukkig maar één stel witte lampjes in een langzaam tempo. Maar dit alles brengt toch een heerlijke Kerstsfeer met zich mee. Op de scholen van de kinderen wordt deze week het Kerstdiner geserveerd. Dat er goed gegeten wordt tussen de middag op school dat weten we al vanaf het begin dat we hier zijn. Maar met Kerst wordt er nog eens grootser uitgepakt door het keukenkorps. Ja het goed tafelen door de Fransen wordt hier inderdaad al vanaf kinds aan met de paplepel ingegoten.

2 opmerkingen:

  1. Ja die franse kerstversiering mist iedere samenhang of stijl!
    Ik probeer dit jaar te laten zien hoe het ook kan, maar het zal wat generaties duren voor 'de fransen' verder kijken dan hun eigen middelpunt van de aarde. Zo ver hoeft niet; Duitsland en Engeland zijn goede voorbeelden. Maar dat zijn en blijven oude vijanden..... Ik kan er ook niet over uit waarom het alle kleuren door elkaar moet hebben en alles moest knipperen, het is van een afstand in het donker geen gezicht. Of je moet een echte kermisliefhebber zijn...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag levensgenieters,
    In Frankrijk kunnen ze er blijkbaar wat van, maar in Nederland wordt het ook ieder jaar gekker met de versieringen!
    Lekker eten op school gaan we ook! Morgen (donderdag) is weer het befaamde limodiner op basisschool De Sprong in Oirsbeek. Dan wordt culinair uitgepakt voor alle kinderen. We proberen de kinderen hier dus ook wat Bourgondisch mee te geven.

    Groetjes,
    Mireille, Bert, Carlijn en Ellenoor

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je wilt reageren!
Als je geen google-account hebt dan kun je het rondje vóór Naam/URL selecteren. Vul je naam in (url hoeft niet).
Bedankt voor je reactie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...