vrijdag 9 juli 2010

Via ferrata

Dat verwacht je in de Alpen of in de Pyreneeën. Maar niet hier, toch? Jawel ook hier op een half uurtje rijden vandaan hebben we een prachtig spannend klim- en bergsportgebied gevonden met recent aangelegd via ferrata parcours.
Via ferrata. (bron Wikipedia: Via ferrata is een term uit de klimsport. Van oorsprong Italiaans betekent het "ijzeren weg" en geeft daarmee al gelijk een goede definitie van het begrip. Een via ferrata is namelijk een met staalkabels uitgezet parcours langs een rotswand. Deze staalkabel is op regelmatige afstand (max 6 m) aan de rots bevestigd door middel van haken en in eerste instantie bedoeld als beveiliging van de gebruiker. Daarnaast gebruikt men de kabel vaak om zich in evenwicht te houden of zichzelf eraan op te trekken. Behalve de staalkabel treft men op een via ferrata (vooral op de moeilijkere stukken) ook andere hulpmiddelen zoals steunen voor handen en voeten, (hang-)bruggen en afdaaltouwen, maar ook death-rides en rappels. In het Frans spreekt men (eveneens) van via ferrata of chemin câblé).
Nu hebben we deze week een bijzonder actieve familie te gast. Er wordt iedere dag wel een flinke buitensportactiviteit gepland. Diverse VTT-tochten, wandelen, kanoën en dus ook Via ferrata. Zij hebben dit vaker gedaan, hebben de juiste uitrusting bij zich, dus dat was voor mij een uitgelezen kans om dit parcours eens te ontdekken. Samen met André en Casper ging ik op weg naar de rotsen. Daar aangekomen moest er eerst nog een stuk afgedaald worden om bij de voet van het parcours te komen. De klim kon beginnen. Het is de bedoeling dat je je natuurlijk goed zekert zodat je niet de berg af kunt vallen als je een misstap maakt. Hiervoor heb je een klimgordel en een speciaal Via ferrata-touwsetje tot je beschikking. En niet te vergeten een klimhelm want soms komen er wat stenen naar beneden vallen en die wil je niet op je hoofd krijgen. Met het touwsetje klik je jezelf steeds vast aan een staalkabel welke al vastzit aan de rotswand. Daarna verplaats je je via de rotswand en stalen haken en volg je het al uitgezette traject. Onderweg kom je diverse sleutelpassages tegen. Je moet je door smalle spleten wringen. Ook kom je twee loopbruggen tegen die al wiebelend boven de afgrond hangen. Het is een niet al te lang parcours en absoluut leuk om te doen. In het hele gebied zijn ook diverse klimtrajecten uitgezet. De moeilijkheidsgraad is van makkelijk naar zeer moeilijk. Zo zie je dat Le Petit Pauliat ook zeer geschikt is voor de bergsport actievelingen, er is van alles toe doen bij ons in de buurt.

2 opmerkingen:

  1. Mooie foto´s!

    Stoere klimtocht!

    Leuke gasten!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat grappig dat we nu ook in je weblog figureren. Ik wil nogmaals zeggen dat we het enorm leuk hebben gehad bij jullie. We hadden het niet verwacht, maar we hebben het ervaren als een zeer afwisselende streek, waar genoeg te doen is.
    En het allerleukste vond ik dat we nu met eigen ogen alles hebben kunnen zien wat ook al op deze prachtige website staat (inclusief M. le voisin Jean)!
    Groet: André, Petra, Casper & Manon

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je wilt reageren!
Als je geen google-account hebt dan kun je het rondje vóór Naam/URL selecteren. Vul je naam in (url hoeft niet).
Bedankt voor je reactie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...