donderdag 14 januari 2010

Spijkerbandjes

Ten tijde van de Tweede Sneeuwval hier in la douce France kwam er per uur meer en meer sneeuw bij. Hier in de campagne hebben de gemeenten de beschikking over een aantal sneeuwschuivers en zoutstrooiapparaten. Maar die zijn alleen toereikend om de hoofdwegen, de zogeheten route departementale, sneeuwvrij te krijgen en te houden. De communale-routes, zoals die bij ons in Pauliat, en die loopt ook nog eens dood een paar honderd meter voorbij ons, wordt natuurlijk pas als allerlaatste bezocht door de gemeentelijke trekker met sneeuwschuiver. Dus iedereen moet eigenlijk z'n eigen straatje schoonhouden (net als bij jullie in Pays Bas, toch?) maar dat valt natuurlijk niet mee.

Als je zoals wij iedere dag toch even op pad moet dan zul je toch door de sneeuw moeten. De sneeuw stapelde zich op maar met onze quatrelle komen we er wel. Dat ons autootje toch wat nerveuzer werd op de glibberige wegen kwam omdat ze nog op blitse zomerbandjes stond. Nu is het geval dat we bij de aankoop van dit karretje ook een lading winterbanden meekregen. Ja, die zijn bij de prijs inbegrepen zei de vorige eigenaar. Hup weg ermee dacht hij natuurlijk. Na een tweede blik op het profiel van de banden zagen we overal kleine stompe spijkertjes uitsteken. Nou die zullen wel grip krijgen op een besneeuwde en beijsde weg.

Onder het afdak heb ik toen snel de blitse zomerbandjes verwisseld voor de stoere winterbandjes. En dus stond ons quatrelletje plots een stuk hoger op haar beentjes. Het ruige profiel met spijkertjes had totaal geen moeite met het rijden over de wegen. Terwijl het hele gebied totaal tot stilstand was gekomen konden wij ons, zij het op illegale bandjes, toch nog enigszins verplaatsen. De schoolbus reed al dagen niet meer, de bakker kon zich alleen nog met sneeuwkettingen naar de oudjes in de campagne verplaatsen, kortom je zag niemand meer. Iedereen in de buurt kreeg toch een lach op het gezicht en vertelde ons dat vroeger inderdaad alleen de quatrellen en 2cv's door de sneeuw konden ploegen met hun smalle bandjes en geringe gewicht.

1 opmerking:

  1. Poe poe, even uitrusten (ben m'n straatje aan het schoonvegen), kan ik gelijk even jouw stukje lezen.
    Mooi staaltje van hollandse nuchterheid en praktische inslag. Bravo! Jullie zijn vast the talk of the town..

    Groet Roelien

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je wilt reageren!
Als je geen google-account hebt dan kun je het rondje vóór Naam/URL selecteren. Vul je naam in (url hoeft niet).
Bedankt voor je reactie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...