dinsdag 24 november 2009

La vidange

Eén grote modderige vlakte. Geen vis meer te bekennen. Zaterdag was het zover. Al weken liepen vissers zenuwachtig rond 'ons' meer. De 7-jarige vidange stond dit jaar weer op het programma. Een vidange? Ja, een vidange oftewel het lozen van al het water uit het meer. Eens in de zeven jaar wordt dit gedaan om de visstand in de gaten te houden en om de hele boel eens op te schonen.

Dus togen wij zondagochtend, nadat we wat vriendjes en vriendinnetjes van Anne en Noah opgehaald hadden, naar 'ons' meer om te kijken hoe zoiets gedaan wordt. Bovenop de dijk was het een drukte van jewelste. Een speciale organisatie had zich meester gemaakt van het meer en de dijk. In de dijk, jawel, zit een waterdoorlaat. En achter de dijk bevindt zich een betonnen opvangbak voor de vissen en daarachter bevindt zich het tweede meer.

Om ervoor te zorgen dat de vissen niet door zouden schieten naar het tweede meer moesten ze dus allemaal gevangen worden in die betonnen opvangbak. Naast de bak hadden ze allemaal grote met water gevulde containers gezet om de verschillende vissoorten in op te bergen. Alles werd geteld en uiteindelijk in een klaarstaande speciale vrachtauto gestopt. Deze vrachtauto reed daarna naar een ander meer om de vissen daar weer uit te zetten. Kortom een heel gedoe.

Het meer ligt er droogjes bij. Wel leuk om nu eens naar de boeien te lopen waar je normaal met z'n allen naar toe zwemt. Ze zal de komende maanden weer langzaam vollopen zodat we weer een fris en schoon zwemmeer hebben voor het nieuwe vakantieseizoen. Dus komt allen volgend jaar naar Le Petit Pauliat om eens heerlijk in 'ons' mooie meer te zwemmen en een deuntje te kanoën. Lekker genieten van de zomerzon met een glaasje rosé op het terras van La Fiesta met uitzicht op het meer. Wij hebben er alweer zin in. Jullie ook?

2 opmerkingen:

  1. Dat is aangepakt zeg,niks met de Franse slag!Groetjes,Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou Sjoerd, je weet het wel te brengen. Hier is het guur en waait Sinterklaas bijna va het dak, echt herfstweer dus, de winter moet nog beginnen en jij begint over vakantievieren, zomerzon, rose-tje...
    Indrukwekkend is het wel die vidange. Herfstgroeten van ons allemaal, Dorothe

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je wilt reageren!
Als je geen google-account hebt dan kun je het rondje vóór Naam/URL selecteren. Vul je naam in (url hoeft niet).
Bedankt voor je reactie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...